Tippek, hogyan készíts amatőr fotósként jobb képeket

Tippek, hogyan készíts amatőr fotósként jobb képeket

Ha szeretsz fotózni, de még bőven akad csiszolni való a technikáidon, mutatunk néhány egyszerű trükköt, amelyekkel jobb minőségű képeket készíthetsz.

A megfelelő háttér kiválasztása

A háttér legyen minél homogénebb, hogy ne tudja elterelni a figyelmet a központi témáról. Olyan hátteret válassz, amely nincs telezsúfolva felesleges elemekkel. Hajszárítóra, bekapcsolt televízióra és más zavaró tényezőkre egyáltalán nincs szükség.

Az elrendezés fontossága

Az igazán profi fotósok nem a kép középpontjába illesztik a kompozíciójukat, hanem a harmadolás szabályait veszik alapul. Ehhez képzeletben a képeket függőlegesen és vízszintesen is három egyenlő részre osztják. A megörökíteni kívánt témát vagy egy adott vonalra, vagy a vonalak találkozási pontjaira helyezik. A módszerrel te is sokat javíthatsz a fényképeid dinamikáján.

az igazán profi fotósok nem a kép középpontjába illesztik a kompozíciójukat

Az ideális fényviszonyok

Ha valóban jó minőségű képeket szeretnél készíteni, alaposan gondold át a fényeket. A rossz megvilágítás ugyanis sokat ronthat a kép minőségén. A túl sok napfény kiemeli a hibákat, a sötétben viszont a fontosabb részek is kivehetetlenné válnak. A legjobb, ha finoman szórt, természetes fényekkel dolgozhatsz. Erre persze olykor várnod kell, de megéri türelmesnek lenni.

Játssz a perspektívákkal

A fotósoknak néha kényelmetlen testhelyzeteket kell felvenniük, ha különleges képeket szeretnének alkotni. A különféle perspektívákkal ugyanannak a témának számtalan variációját mutathatod meg. A beállított képek helyett izgalmasabbak és élethűbbek azok a művek, amelyeken érződik a jó szemszögből megragadott pillanatok ereje.

A részletekben rejlő lehetőségek

Nem mindig kell a teljességben gondolkodnod. Néha egy-egy tárgy részletei is képesek érzelmek kiváltására. Egy harmatcsepp a virág szirmain például sokkal intenzívebb hatást eredményezhet, mint maga a növény.

A hangulat megteremtése

A jó fotós ismérve, hogy a képeivel hangulatokat tud előidézni. Ehhez leginkább a jó kompozíció és a színek harmóniája szükséges. Ha harmonikus a háttér, nyugodtan megmutathatsz többet is belőle. A témához illeszkedő környezet ugyanis felerősítheti azokat az érzéseket, amelyeket át szeretnél adni.