Tamron 70-180mm f/2.8 kontra Sony 70-200mm f/2.8 GM

Tamron 70-180mm f/2.8 kontra Sony 70-200mm f/2.8 GM

Sokunk szemöldöke felcsúszott, amikor a múlt héten a Tamron bemutatta az új 70-180mm f/2.8 objektívét a Sony vázakhoz (Sony E foglalatra). Mindössze 1200 dollárba kerülő objektív feleannyiba kerül, mint a Sony 70-200 mm G Master lencséje. De vajon képes-e versenyezni a teljesítmény szempontjából?

Manny Ortiz portréfotós és Youtuber kipróbálta az objektívet a Sony a7R III vázával otthon, a hátsó udvaron Diana feleségével, aki mellesleg modell. Letesztelte a fókusz pontosságát, a fókusz sebességét, a gyenge fényviszonyú autofókuszt, a képminőséget, és elvégzett egy párhuzamos összehasonlítást is, amely megmutatta a G Master további 20 mm-es fókusztávolságát.

Az eredmények? Nos, ezek nem igazán kedveznek a Sony lencséjének. 1400 dollárral olcsóbban a Tamron szinte minden tesztpontban a Sony GM sarkára lépett. A Sony beépített képstabilizátorral rendelkezik, és masszívabb a felépítése is – egyedi gombokkal, állvány gallérral, belső zoommal és egyéb hasznos tulajdonságokkal – de körülbelül ennyi az előnye.

Manny tesztjében az alábbi összehasonlítások születtek:

Fókusz pontosság: Tamron
Fókuszsebesség: döntetlen
Fókuszsebesség gyenge fényviszonyoknál: döntetlen
Képminőség: enyhén a Sony felé billen a mérleg
Bokeh: szintén a Sony felé billen egy picit
Hordozhatóság és kényelem: egyértelműen a Tamron

A két objektív közel azonos eredményt produkált, talán a Sony jobban ráment a képminőségre és szebb bokeh képeket is készít, köszönhetően a 11 lamellából álló blendéjének. De ezek olyan előnyök, amelyeket Manny nagyon nehezen vett észre, ha egyáltalán észrevette őket, megnehezítve ezzel az árkülönbség valóságtartalmának igazolását.

“Ez az objektív véleményem szerint sokkal vonzóbbá teszi a Sony rendszert” – mondja Manny.