Sigma 18-35mm f/1,8 DC Art tapasztalat

Sigma 18-35mm f/1,8 DC Art tapasztalat

A technikai ismertetőre most nem térnék ki ebben a cikkben, mivel az interneten nagyon sok helyen megtalálható nagyjából ugyanaz a táblázatba szedett technikai leírás erről, a haznkban 2014-től kapható objektívről. Ha valaki mégis kiváncsi a technikai paraméterekre, a fotoplus oldalán is megtekintheti.

Mivel az objektívnek igen nagy fényereje van, így a méretét tekintve nem egy kis darab, ebből kifolyólag a tömege is picit nagyobb lehet a megszokottaknál a maga 849 grammjával. Hossza 12cm, míg az első lencse átmérője 48mm, mely elé 72mm-es szűrőket is rakhatunk.

Az objektív természetesen fémből van valamint a bajonettje is rézből készült. Sajnos gumi szigetelést nem kapott az objektív a bajonetthez csatlakozó végén, így az időjárásállóság ebből a szempontből picit megkérdőjelezhető.

Az objektív fókuszgyűrűje 2,5cm szélességű, a zoomgyűrűje 2cm szélességű és mind a kettőt hasonló bordázatot kapott. A zoomgyűrűn természetesen a legfőbb gyújtótávolságok feliratozva lettek, így könnyedén és precízen állítható 18, 24, 28 és 35 mm-re. A zoomtartomány kényelmesen, 45 fokkal bejárható. A fókuszgyűrű a HSM motornak köszönhetően teljesen körbeforgatható, de közvetlenül is kapcsolódik a lencsetagokhoz dörzshajtás segítségével. A közelpontból a végtelen tárgytávolságig csak 130 fokot kell elfordítanunk rajta. A távolságskálán ugyan szerepel a 28cm, 35cm, 40cm, 50cm, 70cm, 1m és 2m jelölés de mélységélesség jelölés sajnos nincs.

Külön pozitívum szerintem, hogy az oldalán lévő autófókusz/manuális élessíégállítás kapcsolón kívül más mechanikai kapcsoló nem kapott helyet. Kevesebb alkatrész kopási lehetőség, kevesebb meghibásodási lehetőség, több figyelem az egyéb technikai jellenzőkre.

Videózásnál is szépen teljesít az objektív, mert az elérhető kis mélységélesség mellett nagy fényerőt biztosít. A 18mm-en beállított élessés 24mm-nél még viszonlag jó, de 35mm-nél már elmászik és nem ott lesz, ahol a nagylátószögnél hagytuk. Ebből kifolyólag akár parfokálisnak is nevezhetjük a Sigma Art családjába tartozó objektívet.

A Sigma boltjából rendelve továbbra is jó áron juthatunk hozzá: