Puha, szórt fény vakuval

Puha, szórt fény vakuval

Ha zárt térben fotózol vakuval, akkor az a legtöbb esetben erős árnyékokat és csúnya, lapos fényt eredményez. Szerencsére ez nem feltétlen kell, hogy így legyen. A beépített vakukból is ki lehet csikarni puha, szórt fényt, mégpedig egy vakulágyítóval. Napjainkban az egyik legnépszerűbb a Westcott Micro Apollo Softbox, amely kb. 6000 forintért kapható. Szintén széles körben használt vakulágyító a mintegy 10 ezer forintba kerülő Gary Fong Lightsphere Collapsible. Ezek a vakuhoz rögzíthető kis kiegészítők kiválóan és egyenletesen szórják a fényt, ez pedig hatalmasat javít annak a fénynek a minőségén, amellyel megvilágítod a menyasszonyt és a vőlegényt egy esküvői fotózás alkalmával, és viszonylag kis befektetéssel sokkal profibbá teszik a képeidet.

A Westcott 43 colos Softbox ugyan valamivel drágább, mint a 6000 forintos kistestvére, de nyilvánvalóan annál jobb hatást is lehet elérni vele. Én ezt használom:

Esküvői fotózáshoz tuti tipp:

Ha nagyon magas ISO-értékeken készítesz képeket, jó, ha ismered az esküvői fotósok körében népszerű Photoshop-bővítményt: Dfine 2.0 a neve (a Nik Software műve). Azon túl, hogy eltávolítja az erős képzajt, még az a kellemes mellékhatása is van, hogy simábbá teszi a bőrfelületet.

A puha, szórt, és ami még jobb, szögből beeső vakufény eléréséhez (itt a szögből beeső a kulcsszó, mert nem lesznek laposak a képek) van még egy módszer, amit akkor alkalmazhatsz, ha külső vakuval rendelkezel (a beépített vakukkal ez a módszer nem működik, ahogy ez hamarosan kiderül). A külső vakuk egyik nagy előnye, hogy meg lehet változtatni a fényük irányát és szögét. Ez azért nagyon jó, mert ahelyett, hogy egyenesen az emberek arcába vakuznál, két hely egyikéről visszavert fénnyel tudod őket megvilágítani:

  1. A vaku fénye a plafonról visszaverődve éri el a képen szereplő személyeket. Ha olyan helyen fotózol vakuval, ahol fehér a plafon (erre azért elég jó esély van), és nincs magasabban, mint három méter, akkor a vakufejet 45 fokos szögben a plafonra irányítva (lásd az előző képet) érdemes fényképezni. A plafon elnyeli a kemény fényt, és sokkal puhább, egyenletesebb fényt ver vissza az emberekre, arról nem is beszélve, hogy nem képződik mögöttük kemény árnyék (az árnyék a földön képződik, ami általában amúgy sincs rajta a képen). Ezt még fokozni is lehet.
  2. Kérj meg egy sameszt (egy barátot, rokont), hogy tartson egy fényvisszaverőt a fényképezendő személy vagy személyek egyik oldalán, és irányítsd arra a vakufejet. Így a fényvisszaverő nyeli el a kemény fényt, és szögből beeső, puha, szórt fényt fog vetni a fénykép tárgyára. Maradjunk az esküvő fotózásnál. A menyasszony (vagy vőlegény, vagy koszorúslány stb.) arcának egyik oldala enyhén árnyékosabb lesz (lágy átmenetekkel), ami szebb és kevésbé lapos megvilágítást eredményez (gondolj rá oldalfényként).