Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 PRO teszt

Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 PRO teszt

Az Olympus micro 4/3-os PRO zoom sorának legnagyobb látószöget adó darabja 2015-ben jelent meg, és azóta is sokak kedvence.

Az Olympus profiknak szánt, a teljes zoomtartományban f/2,8-as legtágabb rekeszt adó zoom sorozata a 12-40mm-es és 40-150mm-es darabok mellett egy olyan üveget is tartalmaz, amely megjelenése óta birtokolja a rendszerben a legszélesebb látószög mellé a legnagyobb fényerőt és hozzá autófókuszt is adó zoom objektív címét. Van ennél szélesebb látószögű, de az már halszem.

Kézbe véve

Az Olympus PRO vonalának objektívjei eléggé hasonló külsővel bírnak, mely tükrözi a masszív, strapabíró és minőségi felépítést (mely por- és vízálló). A 7-14-es súlya 534 gramm, 79 mm az átmérője, 106 mm a hossza, s ezeknek köszönhetően a kisebb MFT vázakat orrnehézzé teszi, de egyébként nem vészes. A többi PRO üveggel ellentétben ennek beépített a szirom alakú napellenzője, a frontlencse pedig domború, így felcsavarható szűrőt nem lehet rá tenni, de van az a lapszűrő rendszer, amivel ez is megoldható. Mindez a 114°-os legtágabb látószög velejárója.

A fronthoz közel találjuk a kézi élességállító gyűrűt, ami hátrahúzva manuális fókusz módba kapcsolja a vázat, plusz felbukkan alatta egy hasznos távolságskála.

A zoom gyűrű jóval vastagabb és finoman jár, azt követi a fókusztávolság skála valamint a (csak Olympus vázakon) programozható funkciógomb. Elegáns, jó fogású, külsejében is profi objektív ez.

Tihanyi Bencés Apátság
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1250 s, rekesz: f/5,6, ISO: 200, fókusztávolság: 14 mm (ekv. 28 mm)
Záridő: 1/1250 s, rekesz: f/5,6, ISO: 200, fókusztávolság: 7 mm (ekv. 14 mm)

Tapasztalatok

A kisfilmes értéken számolva 14-28mm-es látószögtartomány az ultranagy látószögtől a nagyig terjed – a 28mm is még épp elég tág képet ad. Ebből fakadólag nyilvánvalóan azoknak van szükségük erre az üvegre, akik tájképeket, városi látképeket, netán épületeket fotóznak, ill. az a fontos számukra, hogy hátralépés nélkül is beleférjen a képbe a fél világ. A képszéleken nyilván lesz torzítás, amennyiben közel állunk a témához (pl. csoportképnél vagy épületfotónál), ez a fizika „hibája”, nem az objektívé – ami az obin múlik, az rendben van. A 7mm-es (ekv. 14mm) ultranagy látószöget persze  szokni kell, oda kell figyelni a komponálásra, és hogy ne kerüljön a „szélesvásznú” képre olyan, aminek nem kéne ott lennie – a 14mm-es végen a szemünknek jóval természetesebb látványú fotókat kapunk.

Az objektív eszményi a sokat selfie-zők számára is – 7mm-en kartávolságban szinte a saját arcod is távolinak tűnik majd, cserébe belefér a képbe a Himalája harmada, vagy az összes rokonod, barátod és üzletfeled.

Az f/2,8-as legtágabb rekesz már elég nagy ahhoz, hogy asztrofotózáshoz is alkalmas legyen a 7-14-es, és kevés fényben fényképezve is igen jól jön. Vannak ennél sokkal fényerősebb fixek is, de ezen az extrém nagy látószögön alapból is elég hosszú záridőt lehet kitartani kézből, hát még a beépített stabilizátorral rendelkező vázakon – itt inkább az okozhat problémát, ha a témánk túl gyorsan mozog.

Tihanyi gyík
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/160 s, rekesz: f/5, ISO: 200, fókusztávolság: 14 mm (ekv. 28 mm)

Elképesztő élesség f/2,8-on!

A legkisebb fókusztávolság 20 cm a teljes zoomtartományban, az érzékelőtől mérve, ami annyit tesz, hogy a frontlencsétől kb. 7 centire lévő témára már vígan tud élességet állítani a kellemesen gyors autófókusz is. Persze ekkora látószögnél (még 14mm-en is) még mindig több minden fog a képre férni, hogysem makrózásról beszélhessünk, cserébe viszont az f/2,8-as legtágabb rekesz mellett egész szép háttérelmosás érhető el, amennyiben a téma közel van, a háttér meg nem.

Az élességre szavunk nem lehet, f/2,8-on is vígan lehet fotózni, bár úgy tapasztaltam, hogy 7mm fölötti állásban az f/4-f/5,6 tartomány adja a legjobb eredményt. De f/11-ig mind középen, mind a széleken szuper élesek lesznek a képek ezzel az objektívvel.

A napellenző is elég jól teszi a dolgát, de van, hogy a fényforrásról úgy jönnek a fénysugarak az objektívre, hogy becsillanást ill. élességvesztést okoznak. De még így is nagyon jól kezeli az objektív ezeket a problémás eseteket.

Ahogy arra számítottam is a PRO zoomok többi tagjával szerzett tapasztalataim alapján, a 7-14-essel is émény volt a fotózás, megbízható, gyors, pontos üveg. 400 ezer forint körüli ára nem szerény, de az utolsó fillérig megéri.

Balatonfüredi panoráma
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/2500 s, rekesz: f/4, ISO: 200, fókusztávolság: 7 mm (ekv. 14 mm)

Összehasonlítás

A micro 4/3 rendszerben jelenleg négy ultranagy látószöget adó zoom objektív elérhető.

Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f/4 látószögtartománya egyezik az Olyéval, ám egy fényértékkel „lassabb”, optikailag némileg gyengébb (de még mindig nagyon jó), viszont némileg könnyebb és kisebb is. 335 ezer forint körüli ára reálisan mutatja ezen különbségeket.

Az Olympus 9-18mm f/4.0-5.6 már véleményesebb üveg – szűkebb látószög (de az ekv. 36mm-es tele vége jól jöhet bizonyos esetekben), egy-két fényértékkel sötétebb rekesz, sokkal kisebb méret, súly és ár (179 ezer Ft). Kevesebb fényben ez az üveg elvérzik, de egyébként becsületes képet ad.

Panasonic Leica 8-18mm f/2.8-4 a legfőbb riválisa az Oly 7-14-nek. Ára hasonló vagy némileg alacsonyabb, súlyra-méretre enyhébb, szűrőt lehet rá tekerni. Viszont kissé szűkebb a legtágabb látószöge, cserébe némileg „telébb” a végén. f/2,8-at csak 8mm-en tud, de a képminősége szintén kifogástalan.

Végül ott a nem rég megjelent Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 Asph., mely a legkevésbé ultranagylátószögű, cserébe egész a normál tartományig zoomolhatunk vele, s végig brutális f/1,7-es fényerejű legtágabb rekeszt ad. Persze ez az üveg mindnél nagyobb, nehezebb és drágább (660 ezer Ft).

Vaszary Galéria, Balatonfüred
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/1600 s, rekesz: f/5, ISO: 200, fókusztávolság: 10 mm (ekv. 20 mm)

Összegzés

Akik szeretik az igazán nagy látószöget, de nem komálják a halszem objektívek torzítását, azok több zoom objektívből is válogathatnak a micro 4/3 rendszerben. Az Olympus profiknak tervezett objektívje teljes zoom tartományában megmarad a nagylátószögnél, ahogy az f/2,8-as legtágabb rekesznél is. Felépítése és képminősége egyaránt szuper, megérdemelten kapta meg a PRO címkét. Bár nem kicsi, s főleg nem könnyű, használni nagyon jól lehet, főleg a testesebb vázakon.

Pontszám: 4,8

Az Olympus boltjában meg is vásárolható:

Pro:

– a micro 4/3 rendszer legszélesebb látószöget és legtágabb rekeszt adó autófókuszos, nem-halszem zoom objektívje szuper élességet ad

– időjárásálló, masszív és jól kezelhető felépítés

Kontra:

– súlyban és méretben rendszeren belül a nagyobbak közé tartozik.

Technikai adatok

Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 PRO

Elérhető bajonett: micro 4/3

Gyújtótávolság: 7 – 14 mm (ekv. 14 – 28 mm)

Objektív felépítése: 14 elem 11 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 114-75°

Legnagyobb blende: f/2,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 20 cm

Szűrőmenet: nincs

Méret: 78,9 x 106 mm

Tömeg: 534 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

Kerektemplom, Balatonfüred
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/3 s, rekesz: f/7,1, ISO: 400, fókusztávolság: 7 mm (ekv. 14 mm)
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/2,5 s, rekesz: f/7,1, ISO: 400, fókusztávolság: 14 mm (ekv. 28 mm)
Kerektemplom, Balatonfüred
Váz: Panasonic G80. Záridő: 1/160 s, rekesz: f/4, ISO: 400, fókusztávolság: 14 mm (ekv. 28 mm)

Forrás:

http://www.fotovideo.hu/tesztek/objektivek/olympus+mzuiko+digital+ed+714mm+f28+pro+teszt.html