Útikép készítés napnyugta után

Útikép készítés napnyugta után

A kép jellemzői: a mozdulatlan vízfelszín (a vízen úszó kacsák által keltett kis hullámoktól eltekintve), illetve a kék és rózsaszín érdekes árnyalatai teszik különlegessé ezt az útiképet, amely Indiában, a Rajasthan állambeli Jaipurban készült.

  • Ilyen lágy, gyönyörű fényt napjában csak kétszer lehet kifogni – napfelkeltekor és napnyugtakor -, az itt látható felvétel pedig napnyugta után készült. A tükörsima vízfelszín pusztán szerencse dolga.
  • Mivel szürkületben készült a felvétel, állványt és távkioldót kellett használnom – máskülönben a zársebesség olyan alacsonyra esett volna, hogy a kép garantáltan életlen lesz.
  • Az állványnak köszönhetően használhatod a fényképezőgépeden elérhető legalacsonyabb, legtisztább ISO-értéket (ez vélhetően 100 vagy 200 lesz).
  • A fényképezőgép fehéregyensúly-beállításával való kísérletezés eredményezte a csodás színeket. Próbálj ki más beállításokat (például Fluorescent vagy Tungsten, azaz Neonfény vagy Izzófény), készíts egy felvétel, majd nézd vissza a géped hátulján lévő LCD-kijelzőn, hogyan mutat. Nem a pontosság a lényeg, műalkotást – valami gyönyörűt – készülsz létrehozni, ezért kísérletezz a különböző beállításokkal, és figyeld meg, hogy melyiknél lesznek igazán lenyűgözők a színek.
  • Egy efféle felvétel másik kulcsa a kompozíció. Az, hogy a palotát a kép alsó harmadoló segédvonalára helyeztem (nem pedig pontosan középre, ami már holt unalmas), vizuálisan érdekesebbé, dinamikusabbá teszi a fotót, és egyből a témára vonzza a szemet.