Ételfotó készítési tippek

Ételfotó készítési tippek

A kép jellemzői: ételfotó, szorosan körülvágva, rengeteg részlettel és nagyon gyorsan életlenné váló háttérrel.

  • Egy ilyen fénykép elkészítésének első lépése azt megelőzően kezdődik, hogy leülnél az asztalhoz. Teraszon (ha van) vagy ablak közelében álló asztalt kérj. Az ételfotózáshoz fény kell. A szép, természetes fény sokat lendít az ételfotókon, így ha sikerül ablak mellé vagy odakinn leülnöd, a dolog fele már meg is van. Azonban annak érdekében, hogy a tányérok szép fehérek maradjanak (ne kékes árnyalatúak), ne felejtsd el a fényképezőgépeden a fehéregyensúlynál a Cloudy vagy Shade (felsős vagy árnyékos) beállítást kiválasztani (próbáld ki mindkettőt, majd válaszd a neked jobban tetszőt).
  • A tetszetős ételfotók másik kulcsa, hogy igazán szorosan közelíts rá az ételre. Ha például 18-200 mm-es objektíved van, zoomolj egészen 200 mm-ig. Ne próbáld az egész tányért belevenni, elég, ha egy részét mutatod. Ehhez vélhetően fel kell állnod és a széked mögé lépned egy pillanatra, majd valamivel alacsonyabb szögből fotózz (ne egyenesedj ki teljesen, mert akkor lefelé kell fotóznod a tálra – hajolj le egy kicsit, hogy alacsonyabb legyen a szög).
  • A lágy, életlen hátteret blendeprioritásos módban fényképezve kapod (ebben az esetben ez nálam csak f/5,6 volt, de annyira rázoomoltam a tányérra, hogy így is életlen lett a háttér). Ha objektívem f/4 vagy f/2,8 blendével fotózott volna, az még lágyabbá és életlenebbé tette volna a hátteret.
  • Annak érdekében, hogy dinamikusabbá tegyem az ilyen ételfotókat, általában egy kicsit megdöntöm a fényképezőgépet jobb vagy balra.