Éjszakai fotó készítése neonfényekkel megvilágított épületről

Éjszakai fotó készítése neonfényekkel megvilágított épületről

Mindössze három dolog szükséges egy ilyen felvételhez, mint amit a fenti képen láthatunk (Flo’s V8 kávézó a kaliforniai Disneyland vidámparkban):

  • Először is türelem. Elég sokáig kellett várnom, amíg öt másodperc szünet állt be a kávézóba ingyekvő turisták tömegében. Kellett továbbá feleségem és gyerekeim türelme is (szerencsére volt a közelben egy ajándékbolt).
  • A második dolog egy állvány. Erre azért van szükség, hogy a gyér megvilágításban stabilan álljon a fényképezőgéped. Sajnos nem volt nálam állvány, ezért keresnem kellett valamit, amivel kitámaszthatom a gépem, hiszen tudtam, hogy a zár néhány másodpercig nyitva lesz (ha egyszerűen kézben tartom a gépet, biztos, hogy életlen lesz a kép). Kipróbáltam, hogy nekitámasztom a gépemet egy, a kávézóval szemben lévő szemetesnek. Azt is kipróbáltam, hogy leteszem a földre, és beállítom az időzítőt. Próbáltam korláton és néhány másik helyről is, de az itt látható perspektíva végül is úgy sikerült, hogy a park egyik padjának ülőlapjára helyeztem a fényképezőt.
  • A harmadik pedig a manuális üzemmód használata. Ha blendeprioritásos módban fotózol, valószínűleg túlexponált lesz a felvétel (nem mindig, de elég gyakran ahhoz, hogy éjszakai felvételek készítésekor érdemes legyen manuális üzemmódra váltani). Készíts egy felvételt programmódban, majd jegyezd fel a gép által használt beállításokat. Válts manuális módra, és kiindulásként add meg ezeket a beállítási értékeket. Ha a felvétel túl világosnak látszik, növeld meg eggyel a blendenyílást (például f/5,6-ról f/8-ra). Ha szükséges, növeld meg még jobban, egészen addig, amíg az ég szép fekete nem lesz.