Divatfotó készítési tipp

Divatfotó készítési tipp

A kép jellemzői: “divatfotó” lágy, erőteljes fénnyel, amely eltünteni az arcról az árnyékok nagy részét.

  • A modellt két fényforrás világítja meg: a főfényt egy stúdióvaku adja, amelyre kb. 40 cm átmérőjű beauty dish lett felszerelve. Ezt közvetlenül a modell előtt helyezzük el (annak érdekében, hogy a beauty dish erőteljes fénye lágyabb legyen, tegyél rá egy diffúz előtétet), körülbelül 60 cm-rel az arca fölött, és 45 fokos szögben lefelé irányítottan. (Megjegyzés: ha nincs beauty dished, használhatsz helyette kisméretű softboxot). A másik fényt egy 60 cm-es négyzetes softbox adja, amelyet derékmagasságban helyezzünk el, és 45 fokban felfelé irányítottan a modellre.
  • A fényképezőgépet pontosan szemmagasságba helyezd, és ahhoz, hogy minden éles maradjon, a részleteket elkapni képes blendére (mondjuk f/11) és elég nagy fényerejű objektívre (mondjuk egy 200 mm-es) lesz szükséged. Ezek szép perspektívát eredményeznek. Stúdióban dolgozol, használj hát minél alacsonyabb natív ISO-értéket (max. 100 vagy 200).
  • Állítsd a modellt körülbelül 2,5-3 méterrel egy végtelenített fehér papírháttér elé. Ha nem világítod meg a hátteret, akkor a fehér papír világosszürke lesz a felvételen.
  • Ha csak egyetlen vakud van, használd azt főfényként felülről, és kérd meg a modellt, hogy tartson mellmagasságban egy derítőlapot. Emelje azt olyan magasra, amennyire csak tudja anélkül, hogy belógna a képbe. Ez visszaveri a modell arcára a felülre elhelyezett vakuból érkező fényt, és eltünteti az arc árnyékait.