Autó fotózás stúdióban

Autó fotózás stúdióban

A kép jellemzői: a felvétel egy agresszív kinézetű autó egy részletét (csak a kocsi egy része, jelen esetben az eleje látható) ábrázolja lágy, egyenletes megvilágításban.

  • Az ilyen felvétel sokkal könnyebb, mint amilyennek látszik, mivel egyetlen fényforrást használ: stúdióvakut hosszú és keskeny (kb. 35 x 90 cm-es) softboxszal. Meglepően olcsó ahhoz képest, hogy mennyire szép fényt eredményez (az általam használt darab kb. 40 ezer forintba kerül). Mivel hosszú és keskeny, a fénye is ilyen lesz.
  • A nagy trükk abban rejlik, hogy a kép háttere teli feketévé sötétüljön annak ellenére, hogy a felvétel beltérben, jó fényviszonyok között készült. A trükk a blendenyílás. F/22-vel fotózva a fény nagyon gyorsan elgyengül, így a vaku csak azt világítja meg, amire céloz vele.
  • Ebben az esetben a fényt közvetlenül az autó előtt elhelyezett állványra rögzítettem, amely egyenesen lefelé, az autó motorháztetőjére céloz
  • Az agresszívabb hatás érdekében szó szerint le is lehet feküdni a földre. Ebből az igazán alacsony perspektívából nagyobbnak és még vadabbnak látszana az autó, mint a képen (nem mintha szükség lenne rá).
  • Mivel vakut használok,az nagyjából-egészéből kimerevíti a fényképezőgép esetleges apró bemozdulását, így nem kell bajlódnom azzal, hogy a talajtól 15 cm-re felállítsam az állványt. A könyökömmel mindenesetre stabilan tartom a gépet. A legnehezebb egy olyan havert találni, akinek ilyen pöpec verdája van.

Egy megfelelő softbox a fent említett árkategóriában: