Egy éhező kisfiú és egy misszionárius Ugandában, 1980

Egy éhező kisfiú és egy misszionárius Ugandában, 1980

1980-ban Mike Wells készítette ezt az erőteljes fényképet egy katolikus misszionáriusról, aki egy éhező ugandai kisfiú kezét fogta. A kéz több szemszögből nézve is olyan, mintha nem is emberi lenne. Majdnem olyan, mintha egy űrlényé, egy másik fajé vagy bármi másé lenne, de semmiképp sem emberé. Sajnos nem “tud” a kép más lenni, mint egy érző emberi lény keze. Egy éhező emberé.

Mike Wells szabadúszó fotóriporter egy interjúban elmondta egy újságírónak a Holland Herald magazinnál, miután elnyerte az Év Sajtófotója díját 1980-ban, hogy ezen idő alatt Afrikában dolgozott az angliai “Mentsük meg a Gyermekeket” alapítványnak a polio-ellenes kampányukkal Szváziföldön és Malawiban. Wells ezt a képet akkor készítette, amikor éppen úton volt Ugandába egy szemináriumra ahol a Verona Apák osztottak ételt az éhínség kitörésekor. Az egyik szerzetes ismertette Wells-szel a helyzetet és elmondta neki, hogy a karamojong-i fiú mindössze 4 éves.

Az élelemhiány Karamojaban 1978 júliusában kezdődött az aszály és növénybetegségek után. Mivel az akkori elnök, Idi Amin Dada és ugandai kormánya nem volt nagy gazdasági és politikai jelentőségű régió, így segítő lépéseket nem tettek miután megkapták a riasztást még abban az évben. 1979-ben miután megdöntötték Amin és katonáinak uralmát, karamojong harcosok nagy mennyiségű fegyvert és lőszert szereztek be. A lőfegyverek beáramlása drasztikusan elmozdította a regionális erőviszonyokat és a kultúrális hagyományokat a környéken. Veszélyesség vált szarvasmarhafélékkel vagy gabonafélékkel ki- és beköltözni Karamojaba.

A nemzetközi bizonytalanság a kereskedelem teljes leomlását eredményezte. A családoknál az élelmiszer készletek 1980 első felében kezdtek fogyatkozni. A helyzet májusra vált kritikussá majd az éhínség még ennek az évnek augusztusára érte el a csúcspontját. Júliusban a Verona Apák segítségért fordultak a Római Élelmezési Világprogramhoz. A katolikus misszionáriusi tevékenységek 1933-ban kezdődtek a térségben, amikor a katolikus egyház segítséget nyújtott az éhínség idejére, 1960-as évek óta.

Mike Wells fotós, aki később elnyeri a World Press Photo Award díjat ezzel a fotóval beismerte, hogy szégyellte elkészíteni ezt a képet. A képét nem ő nevezte be a versenybe, hanem egy olyan cég, akik 5 hónapig ültek a fotón mielőtt publikálták volna. Wells mindig is ellene volt olyan díjaknak, amiket olyan képekért osztanak, melyek éhezést mutatnak be.